Viime keskiviikkona Lahden markkinoilla Yle Lahti haastatteli minua ja toista ehdokasta osana vaalimarkkinatapahtumaansa. Aiheena oli kaupungin talous, ja toimittaja tivasi tietoja niistä asioista, joista meidän mielestämme pitäisi säästää. Kun sanoin, etten lähde nyt spekuloimaan asialla, koska se voi aina mennä väärin, oli tämä lause oikein nostettu Ylen nettijutussa esille. Jäin miettimään tämän jälkeen asiaa.

Näyttää siltä, että maailmantalous on edelleen siitä vaikeassa tilanteessa, että se Lahden kaupungin talouteenkin näkyy huononevina lukuina. Säästöihin joudutaan varmasti. Mutta miksi ehdokkailta vaaditaan tässä vaiheessa tietoja siitä, mistä he säästäisivät? Kaikki me tiedämme, että yksi henkilö ei asiasta päätä. Säästöt on myös tehtävä harkiten, ei minkään heittojen perusteella. Jos olisin populisti, niin olisin vastannut toimittajan kysymykseen, että säästetään johtajien palkoista, kansainvälisistä urheilutapahtumista tai konsulttien palkkioista ja turhista hankkeista, jotka eivät johda mihinkään. Tämä olisi kuitenkin äänestäjien harhauttamista ja näitä on helppo heitellä.

Todellisesti säästöt mietitään yhdessä niiden johtajien kanssa, kansainvälisiä tapahtumiakin Lahti tarvitsee ja kuka menee määrittämään sen, mikä hanke ja konsultin käyttö on turhaa? Mikäli ehdokkaat tässä vaiheessa alkavat taas heitellä arvauksia siitä, mistä kohtaa palvelutuotantoa tai ei-lakisääteisiä palveluja säästetään, pidennetäänkö joitain jonoja tai vähennetäänkö jotain henkilöstöä jostain, aiheuttaa se turhaa huolta ja murhetta kaupungin henkilöstössä ja asukkaissa. Miksi halutaan lietsoa paniikkia? Toimittajat saavat kaikessa rauhassa olla sitä mieltä, että päättäjät eivät uskalla nyt sanoa mitään, mutta mikäli säästöjä joudutaan tekemään, on se tehtävä yhteistyössä koko kaupungin henkilöstön ja päättäjien kanssa.